Antidoping

Regler och Föreskrifter
Friskis&Svettis är en idrottsförening som är ansluten till Riksidrottsförbundet (RF). Det innebär att du som medlem i Friskis&Svettis automatiskt omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt de föreskrifter som är kopplade till reglementet. Dessa grundar sig i WADA:s (World Anti Doping Agency) världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida.

Riksidrottsförbundet liksom Friskis&Svettis tar starkt avstånd från alla former av doping. Den som gör sig skyldig till doping riskerar att bli avstängd från all idrottslig verksamhet i två år. Hos Friskis&Svettis tränar människor av väldigt olika skäl. Det kan vara att rehabilitera sig efter en skada, stärka vissa muskler för att undvika belastningsskador eller för att få en starkare och snyggare kropp. Vi välkomnar alla, oavsett vilket motiv man har att träna. Men vi säger nej till den som vill använda sig av otillåtna dopingpreparat.

Här är skälen till varför vi är emot all doping:
  • Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker för individen.
  • Det är olagligt att dopa sig.
Att hantera eller inta förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till två års fängelse. Skulle någon bli ertappad hos oss skulle det, förutom straff enligt svensk lag, innebära att personen blir avstängd från träning hos oss i två år. Ser du, eller hör, något som liknar användning eller distribution av dopingpreparat på någon av våra anläggningar, vänligen ta kontakt med vår verksamhetschef, Sama.

Tar du dopingklassade läkemedel?
Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar du på RF:s hemsida.

Behöver du söka dispens?
Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida.

Dopingkontroll
Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter i samband med detta, har RF tagit fram en folder och en film som vi rekommenderar att du läser/ser på RF:s hemsida.

Kosttillskott
RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida
.
Vi är vaccinerade mot doping
Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt RF:s upplägg. Läs mer om vad det innebär här.

Vad kan du om antidoping? Testa dina kunskaper med RF:s dopingquiz här.

Svensk Antidoping på Facebook
Gilla och följ RF:s sida Svensk Antidoping på Facebook så blir du uppdaterad på intressant information i ämnet.

Prenumerera på Antidopingnytt
Du kan även registrera dig som prenumerant på RF:s nyhetsbrev för att hålla dig underrättad om antidopingarbetet i Sverige och internationellt. Vill du veta mer? Har du frågor som gäller missbruk av dopingmedel kan Dopingjouren hjälpa till, telefon 020-54 69 87. Du får vara anonym. Vet du någon som smugglar eller säljer dopingmedel? Ring Narkotikatipset, telefon 112. Du får vara anonym. Folkhälsoinstitutet, telefon 08-566 135 00, svarar på frågor om samhällets insatser för att åtgärda dopingproblemet.