Vår barnpassning

13 januari 2017

Barnpassningen
– Jättebra! sammanfattar Anna Åkerberg barnverksamheten på Friskis Sollentuna. Hon är just klar med ett cirkelgympass och skyndar in i barnrummet för att hämta dottern Ellie, 1,5 år. 

När Anna Åkerberg var föräldraledig tränade hon tre gånger i veckan medan lilla Ellie passades av Hilda Tokmaji eller någon av Hildas medhjälpare i barnrummet. Nu när Anna är tillbaka i jobb hinner hon inte träna lika regelbundet men hon är fortfarande lika nöjd. 

– Barnpassningen är en fantastisk förmån för oss som är medlemmar i Friskis – helt gratis! Det känns alltid tryggt att lämna Ellie här, Hilda och den övriga personalen är duktig och kompetent. Och tiderna passar oss bra.

När jag tittar in genom barnrummets glasade vägg är det oftast Hilda jag ser med en eller ett par småttingar i famnen. Det ser alltid väldigt rofyllt ut. Hilda Tokmaji är ansvarig för barnpassningen. Hon har ett mjukt och varmt leende och inger trygghet från första stund.

Kvinna med tre barn runt om sig.
Hilda med barnen Nathalia, Saga och Nike.

– De yngsta barnen är i stort behov av trygghet så de känner jag ett särskilt ansvar för och vill helst ta hand om själv, säger Hilda. Barn i treårsåldern och uppåt är mer självständiga och brukar trivas jättebra med våra unga barnvärdar, oftast tonårstjejer som är bra på att leka och busa med barnen. 

Hilda är fast anställd på Friskis Sollentuna medan barnvärdarna, som går på högstadiet eller gymnasiet, jobbar ideellt. De har ett flexibelt schema och ställer upp några timmar i veckan när det passar dem och de behövs som mest.

– Flest barn är här under helger och i början av veckan, berättar Hilda. Lördagar kan det ibland vara så fullt att vi tyvärr måste säga nej till några. 

– En vanlig vardagsförmiddag är det däremot lugnare. Då kommer föräldralediga pappor och mammor hit för att träna en timme medan jag tar hand om deras barn. Några kommer nästan varje dag och blir som goda vänner. 

Att föräldrarna mår bra av att komma till Friskis och träna är en självklarhet. Men Hilda anser att också barnen mår bra av att få komma hemifrån och leka i det stora trivsamma barnrummet med andra barn och med nya spännande leksaker. 

– Föräldrar som har varit här regelbundet med sina bebisar brukar berätta att inskolningen på dagis har gått hur bra som helst. Barnen har ju redan vant sig vid en miljö som liknar dagis, säger Hilda. 

För att barnen ska må så bra som möjligt har Friskis Sollentuna satt upp några regler. Vid första besöket ska föräldern stanna en stund med barnet för att lära känna barnvärden och barnrummet. Då får föräldern fylla i ett formulär med information om barnet. Mobilnumret till föräldern är viktigt – är barnet ledset och inte går att trösta så ringer barnvärden upp eller hämtar föräldern. Barnet passas i max 1,5 timme per gång och per dag och för blöjbyte och matning ansvarar inte barnvärden. 

– Alla föräldrar följer reglerna, det är inga problem, intygar Hilda. Men barn som springer ut och in för att leta upp sin förälder kan vara besvärliga. Då hämtar vi föräldern.

Här kan du läsa mer om barnpassningens riktlinjer och trivselregler.Text: Lisen Sylwan